Produk keluaran Terbaru dari QueYun Enterprise, SOS TUHAU CILI.
Sos Tuhau Cili ini sesuai dijadikan sebagai pencicah makanan seperti keropok lekor, pisang goreng dan ayam goreng.
SOS TUHAU CILI
Rasanya manis-manis pedas dengan aroma unik Tuhau yang ditambah dalam produk ini.
Feedback
Ini antara feedback yang diberi oleh para customer yang pernah mencuba Sos Tuhau Cili ini. Sos Tuhau Cili sebagai pencicah keropok lekor. Alhamdulillah sambutan sangat positif.
Feedback
Bagi anda yang ingin mencuba produk terbaru dari QueYun Enterprise ini boleh terus menghubungi kami di nombor whatsapp 012 8019875 || 012 8344348.
Kami juga mengalu-alu anda yang berminat untuk menjadi agen kami. Selain itu kami juga menerima tempahan dari mana-mana agensi untuk menjadikan produk kami sebagaj gift/goddies untuk para jemputan majlis anda.
Herba ini merupakan salah satu bahan yang selalu digunakan dalam masakan kita. Dalam Produk QueYun TUHAU juga herba ini adalah salah satu bahan yang harus ada.
Ada dua jenis Serai Makan iaitu Serai Kampung dan Serai Peha Ayam. Selalunya mudah didapati di pasar-pasar atau pun di tamu-tamu minggu. Harga cuma RM1 sahaja untuk satu ikat. Gambar di bawah ini admin ambil semasa berjalan-jalan di tamu minggu Telipok.
Serai Peha Ayam
Ini ialah Serai Peha Ayam. Kenapa namanya Serai Peha Ayam admin pun kurang pasti. Mungkin juga sebab batangnya atau rizomnya agak gemuk sikit berbanding dengan Serai Kampung.
Serai Kampung
Ini pula Serai Kampung. Rizomnya comel-comel berbanding dengan Serai Peha ayam. Jenis serai ini aromanya lebih wangi dan sedap dicampurkan dalam masakkan.
Serai ini mudah tumbuh sebenarnya. Serai merupakan sejenis tanaman yang tahan kemarau. Kalau ada kerajinan menanamnya lagi bagus. Tanam di luar kawasan rumah pun boleh. Tunggu dalam 8 bulan dapatlah korang hasilnya nanti.
Admin nak kongsikan dengan anda bagaimana cara-cara membuat Serunding Tuhau. Ada yang belum pernah makan tak makanan ini?..
Bagi anda yang sudah pernah mencuba makanan unik dari Sabah ini pasti tahu rasanya macm mana kan. Kalau nak tahu cara-cara membuatnya boleh tonton video di atas ini.
Cara yang ditunjukan dalam video adalah yang basic. Kalau anda nak kan rasa pedas-pedas, bolehlah campurkan dengan cili. Biasanya akan dicampurkan dengan lada putih. Serunding Tuhau akan lebih wangi dengan aroma lada putihnya dan rasanya lebih sedap.
Lado Topurak
Ini bentuk lada putih yang admin maksudkan. Di Sabah dipanggil Lado Tepurak. Bukan Lada Putih yang bentuk bulat tu ya. Jangan terkeliru pula. Biasanya mudah didapati di pasar-pasar atau pun di tamu-tamu dengan harga RM2 setompok.
Bagaimana pun terpulang dengan citarasa masing-masing. Nak letak lada putih, boleh. Tak mau letak pun boleh. Terpulang dengan anda. Yang penting Serunding Tuhau anda kena goreng hingga betul-betul kering ya.
Pemilik blog tidak akan bertanggunjawab jika ada sebarang kerosakan ataupun kehilangan gambar/info yang dialami oleh anda atas penggunaan maklumat dalam blog ini. Gambar/tulisan dalam entry adalah hak milik sepenuhnya dari kami. Link dan sumber diberikan jika info bukan hak asal dari blog ini.
Dibenarkan copy paste dengan memberikan link blog ini. Jika ada sebarang kesilapan info, mohon komen di ruangan komen entry untuk admin perbetulkan. Entry dalam blog ini akan sentiasa dikemaskini dari semasa kesemasa. Terima kasih.