Friday, June 17, 2016

PENERANGAN PRODUK TUHAU

1

Ada empat jenis produk keluaran QueYun iaitu :
  1. SERUNDING TUHAU
  2. SAMBAL TUHAU
  3. JERUK TUHAU
  4. MULTI PES TUHAU

1) Serunding Tuhau adalah bahagian batang tuhau yang lembut dihiris nipis secara memanjang dan digoreng sehingga kering. Bahan-bahan campuran lain seperti bilis,lada putih, kacang tanah dan bawang juga digoreng. Kesemua bahan-bahan tadi digaul bersama dan ditambah dengan garam dan gula sebagai perisa. Serunding Tuhau ini sedap dimakan begitu sahaja seperti kudapan dan sedap dimakan dengan nasi.

SERUNDING TUHAU SEDAP, SERUNDING TUHAU SABAH, SERUNDING TUHAU QUEYUN, SABAH TUHAU
SERUNDING TUHAU BILIS

2) Sambal Tuhau didatangkan dengan tiga jenis perasa iaitu Sambal Tuhau Udang, Sambal Tuhau Bilis dan Sambal Tuhau Cili Padi. Ketiga-tiga jenis sambal ini dicampurkan dengan tuhau yang dikisar. Sambal Tuhau ini boleh dimakan terus bersama dengan nasi panas atau sebagai bahan campuran dalam pelbagai masakan. Ia juga  boleh dijadikan sebagai pencicah makanan. Tambahkan air jika mahukan sambal sedikit cair.


SAMBAL TUHAU BILIS QUEYUN, SAMBAL TUHAU SEDAP
SAMBAL TUHAU BILIS
SAMBAL TUHAU CILI PADI
SAMBAL TUHAU UDANG

3) Jeruk Tuhau ialah batang Tuhau lembut yang dipotong atau dicincang kecil dan dijadikan jeruk. Jeruk Tuhau ini didatangkan dengan dua perisa iaitu Asamboi dan Pedas. Bagi perisa Pedas bahan tambahan adalah cili merah manakala bagi Asamboi pula bahan tambahannya ialah asamboi. Jeruk Tuhau pedas sesuai dimakan bersama ikan goreng, ikan masin dan ayam bakar. Manakala Jeruk Tuhau Asm Boi pula sedap dimakan begitu saja atau pun dijadikan sebagai kerabu.


JERUK TUHAU ASAM BOI

JERUK TUHAU PEDAS

4) Multi Pes Tuhau ialah batang Tuhau yang dikisar bersama halia dan bawang putih. Multi Pes Tuhau ini boleh dimakan dengan pelbagai cara. Ia enak dimakan begitu sahaja atau dimakan bersama dengan makanan kegemaran anda. Boleh juga ditumis bersama sayur, ayam, ikan atau daging. Gabunagn tiga jenis herba dalam pes ini baik untuk kesihatan seperti membuang angin.

MULTI PES TUHAU


1 comment:

  1. Salam,
    jemput jadi vendor produk sabah di www.borneostore.biz/vendor

    ReplyDelete

Terima kasih sudi meninggalkan jejak.