Featured Post

KUIH KOU CHONG

Produk terkini Brand QueYun . Kuih Kou Chong inti kacang tanah . Produk ini telah dikeluarkan dan mula dipasarkan pada September 2024. Berm...

Friday, July 21, 2017

SATU DAERAH SATU INDUSTRI (SDSI) SANDAKAN 2017

0

Satu Daerah Satu Industri  (SDSI). Anjuran bersama Kerajaan Negeri Sabah, DIDR, MID dan MPS. Kali ini SDSI berkampung di Plazza Harbour Mall, Sandakan SABAH. Selama tiga hari akan berlangsung. Bermula 4hb sehingga 6hb Ogos 2017.

QueYun berpeluang bersama warga Sandakan tahun ini. Bersama-sama dengan para usahawan yang lain menyertai EXPO besar-besaran ini. Terima kasih kepada para penganjur yang berusaha untuk menjayakan program ini. Usaha yang amat membantu para IKS bagi memperkenalkan produk masing-masing.

Warga Sandakan datang jangan tak datang..

Terdapat banyak produk-produk yang super best-best menanti anda. Warga Sandakan jangan lepaskan peluang datang ke Plazza Harbour Mall nanti ya. Jumpa para Usahawan dengan produk masing-masing yang pelbagai. Khas dibawa untuk anda yang berada di Sandakan nanti

Selain itu ada banyak aktiviti diadakan sepanjang Expo diadakan. Seperti Sandakan's  Got TALENT,  cabutan bertuah dengan hadiah-hadiah yang wow!!. Aktiviti menarik, artis jemputan dan ceramah perniagaan. 

Hah!! Apa lagi.  Jom datang berami-ramai. Jom support produk tempatan kita. Sambil-sambil berhujung minggu bersama keluarga dengan aktiviti-aktiviti yang disediakan.

Jumpa anda di sana!!😉


Thursday, July 6, 2017

TAMU PELADANG PPK TUARAN

0


Mari pigi Tamu Peladang besok. 7 Julai 2017. Bermula 6 pagi hingga ke petang. Bertempat  di Perkarangan Agro Bazaar PPK Tuaran. 

Ada macam-macam di sana.
Telur masin, sayur-sayuran, buah-buahan, daging puyuh goreng, bunga dan banyak lagi produk tempatan yang dipasarkan. Tamu ini adalah anjuran Kumpulan Peladangnita PPK Tuaran buat pertama kalinya. 

Kalau ke Tuaran singgah-singgahlah esok ya. Tengok-tengok mana yang berkenan. Kami juga turut ada bersama. Jeruk Tuhau, Jeruk Ikan dan Sambal Tuhau kami bawakan untuk anda.

Jumpa esok ya!!😉

Tuesday, July 4, 2017

WARNA TUHAU

0

Entry info mengenai Tuhau hari ini. Tuhau ada dua jenis warna. Satu warna putih. Satu lagi warna pink kemerah-merahan. Macam dalam gambar di bawah.

Yang ini sudah pun dikupas dan dipotong pendek-pendek kemudian dihiris. Bau tuhau ini pun berbeza mengikut warnanya. 
Tuhau  berwarna pink kemerah-merahan agak kuat baunya berbanding yang warna putih. 

Hah! Yang ini batang tuhau dengan isinya.. admin ada postkan di entry sebelum ini.
Nampak tak batang tuhau tu lebih besar dari ibu jari. Gemuk dan sihat tuhau ini hehee.

Kalau dijadikan jeruk. Warna jeruk juga agak kemerah-merahan jika tuhau merah lebih banyak dari tuhau putih. Jika tuhau putih pula, jeruk tuhau lebih nampak cerah.
 
In Shaa Allah  Admin akan kongsikan gambar jeruk tu di entry yang lain ya..😊

Tuesday, June 27, 2017

PEDAL AYAM MASAK KICAP DENGAN PES TUHAU

0

Kali ini admin nak share satu resepi mudah dan ringkas. Resepi Pedal Ayam Masak Kicap dengan Pes Tuhau. Salah satu makanan favourite admin. 

Tumis bawang merah sampai naik bau. Masukkan pedal ayam dan tumis lagi. Bagi pedal garing sedikit. Masukkan hirisan fish cake (nda mau letak pun boleh). Masukkan sos tiram dan kicap. Gaul sebati. Masukkan Pes Tuhau satu sudu. Gaul sebati. Hidang setelah masak. 

Tak ada campur bahan perasa. Sos Tiram, kicap dan Pes Tuhau sudah bagi cukup sedap rasa dalam masakkan ini. 

Pes Tuhau boleh letak banyak mana yang dimahu. Dua tiga sudu pun boleh. Pes Tuhau sangat sesuai untuk masak kicap. Antara bahan dalam Pes ini ialah Tuhau, bawang putih dan halia. 

Pes Tuhau ini boleh digunakan dalam pelbagai masakan atau resepi untuk rasa unik dan sedap dalam hidangan korang.😉

Monday, June 26, 2017

UDANG GORENG TEPUNG PERAP PES TUHAU

0

Resepi lagi. Kali ini kita guna udang pula. Udang yang dicelup dalam tepung kemudian digoreng. Tapi sebelum itu perap senentar dengan Pes Tuhau bersama bahan-bahan lain. Sebab itu namanya Udang Goreng Tepung Perap Pes Tuhau.  Mari tengok cara-caranya.

Udang yang sudah dibersihkan di campurkan dengan pes tuhau. Tiga sudu cukup lah. Masukkan sos tiram, bawang besar dan tepung. Gaul sebati dan perap dalam lima minit.

Yang ini bahan-bahan resepi. Bawang besar, tepung goreng, sos tiram dan Multi Pes Tuhau. Simple sahaja. Janji sedap di tekak.

Sudah siap perap boleh lah kita goreng menggoreng udang tadi. Goreng sekali dengan bawang yang di potong bulat. Baru sedap rasa udang tu bergabung dengan bawang yang digoreng bersama.


Dah nampak kekuningan boleh diangkat. Siap dan boleh dimakan Udang Goreng Tepung Perap Pes Tuhau dengan nasi panas.
Hidang bersama Sambal Tuhau Bilis lagi tambah sedap.

Jom mari cuba..!!

P/S: Boleh follow kami @queyun_tuhau di Instagram dan juga Page facebook untuk melihat gambar-gambar resepi yang lain.

google.com, pub-2792107785458350, DIRECT, f08c47fec0942fa0