Featured Post

KUIH KOU CHONG

Produk terkini Brand QueYun . Kuih Kou Chong inti kacang tanah . Produk ini telah dikeluarkan dan mula dipasarkan pada September 2024. Berm...

Tuesday, July 4, 2017

WARNA TUHAU

0

Entry info mengenai Tuhau hari ini. Tuhau ada dua jenis warna. Satu warna putih. Satu lagi warna pink kemerah-merahan. Macam dalam gambar di bawah.

Yang ini sudah pun dikupas dan dipotong pendek-pendek kemudian dihiris. Bau tuhau ini pun berbeza mengikut warnanya. 
Tuhau  berwarna pink kemerah-merahan agak kuat baunya berbanding yang warna putih. 

Hah! Yang ini batang tuhau dengan isinya.. admin ada postkan di entry sebelum ini.
Nampak tak batang tuhau tu lebih besar dari ibu jari. Gemuk dan sihat tuhau ini hehee.

Kalau dijadikan jeruk. Warna jeruk juga agak kemerah-merahan jika tuhau merah lebih banyak dari tuhau putih. Jika tuhau putih pula, jeruk tuhau lebih nampak cerah.
 
In Shaa Allah  Admin akan kongsikan gambar jeruk tu di entry yang lain ya..😊

Tuesday, June 27, 2017

PEDAL AYAM MASAK KICAP DENGAN PES TUHAU

0

Kali ini admin nak share satu resepi mudah dan ringkas. Resepi Pedal Ayam Masak Kicap dengan Pes Tuhau. Salah satu makanan favourite admin. 

Tumis bawang merah sampai naik bau. Masukkan pedal ayam dan tumis lagi. Bagi pedal garing sedikit. Masukkan hirisan fish cake (nda mau letak pun boleh). Masukkan sos tiram dan kicap. Gaul sebati. Masukkan Pes Tuhau satu sudu. Gaul sebati. Hidang setelah masak. 

Tak ada campur bahan perasa. Sos Tiram, kicap dan Pes Tuhau sudah bagi cukup sedap rasa dalam masakkan ini. 

Pes Tuhau boleh letak banyak mana yang dimahu. Dua tiga sudu pun boleh. Pes Tuhau sangat sesuai untuk masak kicap. Antara bahan dalam Pes ini ialah Tuhau, bawang putih dan halia. 

Pes Tuhau ini boleh digunakan dalam pelbagai masakan atau resepi untuk rasa unik dan sedap dalam hidangan korang.😉

Monday, June 26, 2017

UDANG GORENG TEPUNG PERAP PES TUHAU

0

Resepi lagi. Kali ini kita guna udang pula. Udang yang dicelup dalam tepung kemudian digoreng. Tapi sebelum itu perap senentar dengan Pes Tuhau bersama bahan-bahan lain. Sebab itu namanya Udang Goreng Tepung Perap Pes Tuhau.  Mari tengok cara-caranya.

Udang yang sudah dibersihkan di campurkan dengan pes tuhau. Tiga sudu cukup lah. Masukkan sos tiram, bawang besar dan tepung. Gaul sebati dan perap dalam lima minit.

Yang ini bahan-bahan resepi. Bawang besar, tepung goreng, sos tiram dan Multi Pes Tuhau. Simple sahaja. Janji sedap di tekak.

Sudah siap perap boleh lah kita goreng menggoreng udang tadi. Goreng sekali dengan bawang yang di potong bulat. Baru sedap rasa udang tu bergabung dengan bawang yang digoreng bersama.


Dah nampak kekuningan boleh diangkat. Siap dan boleh dimakan Udang Goreng Tepung Perap Pes Tuhau dengan nasi panas.
Hidang bersama Sambal Tuhau Bilis lagi tambah sedap.

Jom mari cuba..!!

P/S: Boleh follow kami @queyun_tuhau di Instagram dan juga Page facebook untuk melihat gambar-gambar resepi yang lain.

BUBUR NASI DAN SERUNDING TUHAU

0

Ini merupakan kegemaran admin. Serunding Tuhau. Makan macam keropok, sedaapp.
Tapi kali ini kita makan dengan bubur pula. Bubur panas yang baru dimasak. Nampak tak gambar di bawah tu. 


Bubur Nasi Ayam dengan fishball dan tauhu goreng. Ni masih panas-panas tau. Sejuk ndak sedap hehee..

Bubur Nasi panas-panas tadi ditabur dengan Serunding Tuhau. Nyumm..Nyumm.. Menyelerakan... Ditambah lagi dengan bilis goreng dan kacang panggangnya. Waduhh..!! Memikat selera sungguh..

Bismillah.. harus baca sebelum makan ya..
Satu mangkuk rasanya tidak cukup kalau ada Serunding Tuhau.. 😁..

P/S: Boleh follow kami @queyun_tuhau di Instagram dan juga Page facebook untuk melihat gambar-gambar resepi yang lain.

TERIMA KASIH KERANA TERUS MENYOKONG QUEYUN TUHAU

0

Hari ini, masuk Raya ketiga tahun 2017. Belum terlambat rasanya untuk mengucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin. Salah dan silap sepanjang berurusan dengan kami, mohon diampunkan. Segala kekurangan kami akan cuba perbaiki. 

Terima kasih kerana terus menyokong QueYun Tuhau selama hampir dua tahun ini. Produk tempatan berasakan TUHAU yang semakin mendapat sambutan di seluruh Malaysia. Alhamdulillah. 😊 




 Terima kasih atas komen dan feedback yang diberi. Terima kasih kerana terus menyokong kami. Ada banyak feedback yang diberi dari customers. Alhamdulillah komen-komen sangat positif dan membina.

 Kerana sokongan andalah kami terus berdiri meneruskan usaha memasarkan produk tempatan. Produk tradisional berasaskan TUHAU  yang boleh diketengahkan dipasaran kita. Dan tidak mustahil juga akan berada dipasaran antarabangsa nanti. In Shaa Allah. 
Doa-doakan ya..😀



Admin upload pic feedback dari customers tak banyak. Nanti jammed pula bila buka blog ni hehee. 
Untuk update terkini boleh follow kami @queyun_tuhau di Instagram dan juga Page facebook. Atau LIKE saja page sebelah kanan tu ya.

Bagi yang balik dari kampung hari ini, berhati-hati dijalan ya. Berhenti rehat sebentar kalau penat mengantuk.  Selamat bekerja bagi yang mula bekerja esok.

google.com, pub-2792107785458350, DIRECT, f08c47fec0942fa0