Berkongsi tips kali ini. Cara membungkus pesanan produk yang dipesan oleh pelangan online sebelum dikirim. Cara-cara juga boleh dilihat melalui video di atas.
Pihak QueYun menggunakan khidmat Pos Malaysia bagi kiriman pos seluruh Malaysia dan juga luar negara. Kotak dan Consigment Note boleh siap-siap ambil di Pos Office yang berdekatan. Untuk kotak saiz XS seperti yang digunakan dalam Vidoe berharga RM2. Berat maksimum 1kg.
CARA MEMBUNGKUS (PACKING) PESANAN ONLINE:
1. Sebelum membungkus pastikan peralatan seperti Plastic Wrapping Box, solatape, gunting, pen, consigment note dan kotak bungkusan sudah tersedia beserta produk yang dipesan oleh pelanggan.
2. Susun kemas-kemas, cantik cun produk dalam kotak. Produk boleh dibungkus menggunakan Bubble Wrapping jika perlu. Kalau ada ruang kosong boleh letakkan kertas. Bagi ruang kotak sempit sikit agar produk tidak begerak-gerak semasa proses penghantaran nanti.
3. Atas kotak bolehlah anda tulis nombor tracking parcel, alamat penerima dan alamat pengirim. Tulis kemas dan jelas.
4. Selepas itu balut kotak kemas-kemas menggunakan Plastic wrapping box. Tujuannya agar kotak nampak lebih kemas dan yang penting terlindung dari rosak oleh cuaca hujan. Untuk kotak saiz XS, gunakan Plastic Wrapping box saiz kecil agar mudah kerja membalut. Balut dalam 4 ke 5 lapis sudah cukup memadai. Tapi kalau mahu lagi tebal ok jer. Terpulang pada anda.
5. Sudah siap balut, letak siap-siap consigment note atas kotak. Mudah sikit proses kiriman semasa di kaunter. Jangan lupa tulis kemas dan jelas maklumat penting seperti alamat pengirim, alamat penerima dan nombor telefon.
Semoga sedikit perkongsian ini memberi manfaat untuk anda. Boleh share jika tips ini berguna untuk anda. Jangan lupa LIKE & SHARE FB PAGE kami di SINI
Sedikit perkongsian kali ini dari Program INSKEN yang berlangsung di Dreamtel Hotel, Kota Kinabalu selama dua hari.
INSKEN ENTREPRENEURSHIP TRAINING
Program ini adalah usahasama dari pihak AIM dan INSKEN. Seramai 27 orang usahawan AIM di Sabah yang bertuah dipilih untuk mengikuti program ini. Satu Program yang sangat memberi banyak manfaat.
Outbound Marketing dan Inbound Marketing adalah salah satu ilmu yang dikongsi oleh dua coach hebat, Coach Cat dan Coach Hajar.
Ini adalah antara yang dipelajari oleh para usahawan AIM;
OUTBOUND MAKETING:
Proses pemasaran tradisional
Product fokus
Push strategy
Interruptive
Marketer centric
One way communication
Paid & expensive
Offline
INBOUND MARKETING:
Proses pemasaran abad 21
Customer focus
Pull srategy
Permission based
Value centric
2 way communication
Free but takes effort & time
Online
Peserta Kursus INSKEN
Penyampian ilmu santai yang buat para peserta tidak sedar masa berlalu pantas dengan perkongsian yang sarat dengan ilmu baru yang harus dipraktikkan oleh para usahawan AIM.
Terima Kasih AIM kerana memberi peluang untuk menyertai program INSKEN ini.
Terima Kasih INSKEN kerana mengadakan program seperti ini yang sangat membantu para usahawan untuk maju ke hadapan lagi.
Bagi anda yang tinggal berdekatan bolehlah dapatkan roduk QueYun di dua Mini Market ini. Ini adalah antara Produk QueYun yang sedang HANGAT DI PASARAN yang boleh anda cuba nanti.
1.SAMBAL TUHAU UDANG 2.SAMBAL TUHAU BILIS 3.SOS TUHAU CILI
Sapu Sambal Tuhau Bilis atas Roti dan sedai untuk dimakan.
Sesuai untuk anda yang sangat sibuk dan tidak ada masa untuk menyediakan makanan. Jangan risau, Sambal Tuhau Bilis Ready To Eat ini memudahkan anda untuk penyedian makanan anda.
Sambal Tuhau Bilis
Bagi anda yang bekerja di ofis dan tidak ada masa untuk keluar untuk makan, boleh dapatkan sepaket Sambal Tuhau ini. Sambal ini juga sesuai dan sedap dimakan bersama nasi putih panas-panas.
Sarapan pagi boleh, makan tengahari boleh, makan malam pun boleh!!
Kali ini Admin ingin berkongsi bagaimana cara buat cili kisar tahan lama. Mudah saja sebenarnya. Jom tengok langkah-langkah di bawah ini.
1. Potong cili kering pendek-pendek menggunakan gunting. Kalau potong lagi pendek lagi bagus, biji cili mudah jatuh nanti dan mudah masa mengisar nanti.
Gunakan bekas jaring kemudian goncang atau ketuk-ketuk bekas untuk bagi biji-biji cili jatuh.
Potong cili pendek-pendek.
Gunakan bekas berjaring.
2. Rebus cili hingga jadi lembut. Masa rebus jangan lupa sentiasa gaul-gaulkan. Rebus dalam setengah jam atau cili nampak lembut bolehlah tutupkan api.
3. Cuci bersih cili merah yang direbus tadi. Tujuannya untuk membuang sisa biji cili yang tidak jatuh semasa memotong tadi. Kemudian toskan.
4. Kisar cili rebus yang telah ditoskan tadi. Gunakan minyak masak untuk mengisar cili. Tambahkan sedikit garam semasa mengisar.
5. Masukkan dalam bekas. Kemudian simpan dalam peti sejuk. Kalau hendak lagi tahan, simpan dalam peti sejuk bahagian frezzer. Boleh tahan hingga berbulan dan masih tidak berkulat.
Cili Kisar dalam frezzer
Bila rasa-rasa nak masak sambal, bolehlah guna nanti. Mudah dan lancar kerja-kerja memasak di dapur.
Semoga tips ini dapat membantu anda semua. Silakan share jika bermanfaat untuk anda.
Pemilik blog tidak akan bertanggunjawab jika ada sebarang kerosakan ataupun kehilangan gambar/info yang dialami oleh anda atas penggunaan maklumat dalam blog ini. Gambar/tulisan dalam entry adalah hak milik sepenuhnya dari kami. Link dan sumber diberikan jika info bukan hak asal dari blog ini.
Dibenarkan copy paste dengan memberikan link blog ini. Jika ada sebarang kesilapan info, mohon komen di ruangan komen entry untuk admin perbetulkan. Entry dalam blog ini akan sentiasa dikemaskini dari semasa kesemasa. Terima kasih.