Featured Post

KUIH KOU CHONG

Produk terkini Brand QueYun . Kuih Kou Chong inti kacang tanah . Produk ini telah dikeluarkan dan mula dipasarkan pada September 2024. Berm...

Tuesday, September 5, 2017

TAMPI BILIS

0

Bukan Tampi Beras  ya. Tapi Tampi Bilis.

Ini sebenarnya salah satu proses awal untuk membuat Sambal Tuhau Bilis. Masih menggunakan cara manual dengan menggunakan alat ini. Penampi atau Nyiru jenis bulat. Atau lebih dikenali sebagai Rilibu dalam bahasa Dusun di Sabah. Biasanya digunakan untuk menampi beras.

Tapi kali ini admin share menampi Bilis pula. Tujuannya adalah untuk membuang benda-benda yang tak perlu. Yang dah hancur sangat tu dibuang. Terutama sekali benda bulat yang hitam macam dalam gambar di bawah. 

Nampak tak. Bilis dan yang hancur itu terasing ke depan. Barulah bersih Bilis tu. Kalau mau menggoreng pun tidaklah kuali tu sarat dengan serbuk hancur bilis. Proses menggoreng pun jadi cepat.

 Dan yang penting sekali bersih dari isi perut bilis itu. 

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi meninggalkan jejak.

google.com, pub-2792107785458350, DIRECT, f08c47fec0942fa0