Featured Post
Produk terkini Brand QueYun . Kuih Kou Chong inti kacang tanah . Produk ini telah dikeluarkan dan mula dipasarkan pada September 2024. Berm...
Pek Baharu SAMBAL TUHAU keluaran QueYun.
Pacakaging dua jenis Sambal Tuhau keluaran QueYun kini tampil berwajah baharu. Sambal Tuhau Bilis di dalam pek berwarna hitam kuning. Manakala Sambal Tuhau Udang di dalam pek berwarna hitam merah.
Pek Sambal terkini ini adalah menggunakan Stand Pouch Zip Lock. Ringan dan lebih memudahkan pengguna. Sambal tidak habis, boleh tutup zip lock dan simpan.
|
SAMBAL TUHAU BILIS |
|
SAMBAL TUHAU UDANG |
Bagi anda yang berminat dengan produk keluaran QueYun, boleh menghubungi kami di talian 012 801 9875 / 012 834 4348
Dalam Produk Sambal Tuhau keluaran QueYun, Cili Kering adalah salah satu bahan utama yang digunakan.
Ini adalah antara jenis-jenis Cili Kering antara beribu jenis cili kering di luar sana. Jom kita kenal-kenal jenis-jensi cili kering yangbiasa digunakan.
|
Jenis-jenis Cili Kering |
1.Cili Kering Keriting
Bentuknya keriting. Berkeut-kedut kasar. Bijinya banyak. Tidak berapa pedas. Cili ini sesuai untuk membuat samabl kurang pedas. Anak-anak pun boleh makan. Mudah didapati di pasar-pasar atau supermarket.
2.Cili Kering Besar
Ada yang memanggilnya Cili Kering Gemuk. Saiznya besar dan gemuk dari Cili Kering Keriting. Berkilat dan tidak pedas. Bijinya kurang. Mudah didapati di pasar-pasar atau supermarket.
3.Cili Kering Paprika
Cili ini pula pedas. Yang ini sesuai untuk anda yang sukakan pedas. Berkilat dan mempunyaibiji yang banyak.
4.Cili Kering Berkilat
Hah!! yang ini extra hot. Sangat pedas dan mempunyai biji yag banyak dan berkilat. Cili jenis ini tidak mempunyai tangkai seperti 3 Jenis cili yang di atas.
Sumber Pic:Babas
Bersama dengan dua kumpulan pelajar dari UMS Kota Kinabalu, Sabah.
Pelajar Faculty Busines, Economics and Accountancy, University Malaysia, Sabah.
Terima kasih kerana sudi membuat temubual dengan kami. Semoga info yang kami kongsikan memberi manfaat kepada kalian semua.
|
UMS Kota Kinabalu, SABAH |
|
UMS Kota Kinabalu,SABAH |
Pihak kami memohon maaf sekiranya ada kekurangan sepanjang temubual dilakukan. Semoga adik-adik semua akan berjaya dengan cemerlang dalam bidang yang diceburi masing-masing.
Satu taklimat diadakan pada 14 Mac 2019, bertempat di Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan Sabah. Para pengusaha makanan diberikan taklimat berkenaan Program Jaminan Keselamatan Makanan (PJKM).
|
Antara PKS yang dijemput menghadiri Takliat PJKM,
PPK Tuaran |
Antara Info yang dikongsi:
Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan (PPKM) 2009 mewajibkan setiap empunya dan penghuni premis pengilangan makanan hendaklah menyediakan dan mengadakan satu Program Jaminan Keselamatan Makanan (PJKM).
PJKM merupakan satu sistem amalan terancang yang didokumenkan dan memberi jaminan bahawa mana-mana jenis makanan tertentu tidak akan memudaratkan pengguna apabila dimakan.
Antara PJKM yang telah diperkenalkan kepada premis yang terlibat dalam pengilangan makanan adalah seperti Good Manufacturing Practice (GMP), Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), ISO 22000 dan sebagainya.
MeSTI
Skim Pensijilan Makanan Selamat Tanggungjawab Industri (MeSTI), merupakan salah satu opsyen PJKM yang diberikan kepada Industri Pengilangan makanan khususnya Perusahaan Kecil Dan Sederhana yang memenuhi keperluan di bawah Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009.
QueYun mengucapkan terima kasih kepada PPK Tuaran kerana telah menjemput kami untuk turut serta dalam taklimat ini.
Tanakwagu dari Kota Marudu, Renno Wesly berumur 18 tahun merupakan Finalist Mister Ambassador, International Borneo Fest 2019.
Kami dari Queun TUHAU mengucapkan terima kasih kerana memilih produk kami dan semoga berjaya masuk ke peringkat seterusnya nanti.
Para finalist akan berentap pada 31 Mac 2019 betempat di KDCA Penampang, Kota Kinabalu, SABAH. Untuk info lanjut boleh dilihat di
SINI