Dalam Produk Sambal Tuhau keluaran QueYun, Cili Kering adalah salah satu bahan utama yang digunakan.
Ini adalah antara jenis-jenis Cili Kering antara beribu jenis cili kering di luar sana. Jom kita kenal-kenal jenis-jensi cili kering yangbiasa digunakan.
Jenis-jenis Cili Kering |
1.Cili Kering Keriting
Bentuknya keriting. Berkeut-kedut kasar. Bijinya banyak. Tidak berapa pedas. Cili ini sesuai untuk membuat samabl kurang pedas. Anak-anak pun boleh makan. Mudah didapati di pasar-pasar atau supermarket.
2.Cili Kering Besar
Ada yang memanggilnya Cili Kering Gemuk. Saiznya besar dan gemuk dari Cili Kering Keriting. Berkilat dan tidak pedas. Bijinya kurang. Mudah didapati di pasar-pasar atau supermarket.
3.Cili Kering Paprika
Cili ini pula pedas. Yang ini sesuai untuk anda yang sukakan pedas. Berkilat dan mempunyaibiji yang banyak.
4.Cili Kering Berkilat
Hah!! yang ini extra hot. Sangat pedas dan mempunyai biji yag banyak dan berkilat. Cili jenis ini tidak mempunyai tangkai seperti 3 Jenis cili yang di atas.
Sumber Pic:Babas
kereen kak artikelnya.. mampir2 ke blog saya juga yaa
ReplyDeleteterima kasih berkunjung ke blog ini.
Delete