Kali ini admin nak share satu tips untuk anda. Tips Cili Tahan Lama.
Ini adalah jenis cili yang digunakan dalam penghasilan produk QueYun. Salah satu produk yang menggunakan cili ialah Sambal Tuhau Cili Padi. Cili ini baru dipetik dari ladang. Masih segar dan cantik. Untuk nak bagi Cili ini tahan lama dan masih kelihatan segar, cara penyimpanan memainkan peranan penting.
Admin nak share bagaimana caranya.
Ambil satu bekas kedap udara dan lapiskan dengan tisu. Tisu letaklah beberapa lapis. Kemudian masukkan cili yang sudah dipetik. Pastikan cili tak basah dan tangkainya masih ada ya. Tutup cili tadi dengan tisu dan tutup dengan penutup bekas tadi.
Simpan dalam peti sejuk. Tahan selama satu hingga 3 minggu. Dah nak pakai barulah boleh ambil. Cuci dan buka tangkainya. In Shaa Allah cili tadi masih segar dan cantik kelihatan.
Selamat mencuba dan semoga bermanfaat ya.
0 comments:
Post a Comment
Terima kasih sudi meninggalkan jejak.